3 cele mai murdare taine ale excentricului Salvador Dali

Despre Salvador Dali s-au scris numeroase cărți, cântece și scenarii de film, însă nu trebuie neapărat să le citești ca să-l înțelegi, pentru asta există picturile sale. Geniul spaniol a arătat pe propriul exemplu că în fiecare persoană există un întreg univers. Dali nu este un simplu artist, el este o temă culturală globală. Ce zi dacă o să intri pe câteva minute în pielea unui reporter al presei galbene și o să te bagi în viața personală a geniului?

1. Suicidul bunicului

În anul 1886, Gal Josep Salvador, bunicul lui Dali pe linie paternă, și-a pus capăt zilelor. Bărbatul suferea din cauza depresiei și credea că era urmărit, iar pentru a opri toate fricile a preferat să plece din această lume pentru totdeauna.

Într-o zi, el a ieșit la balconul apartamentului său de la etajul trei și a început să țipe că a fost jefuit și a încercat cineva să-l omoare. Poliția care a venit la fața locului a reușit să-l convingă să nu sară de la balcon, însă doar pentru un timp. După șase zile acesta s-a aruncat de la balcon cu capul în jos și a decedat pe loc.

Rudele au încercat să ascundă adevărata cauză a morții acestuia, în acte fiind indicat doar „trauma cranio-cerebrală”, astfel încât bărbatul a putut fi înmormântat după ritualul catolic.

2. Dali a asociat se*ul cu putrezirea

Încă în adolescență, Dali și-a format un mare complex legat de relația intimă dintre bărbat și femeie. Tatăl său, întâmplător sau nu, a lăsat pe pianul din camera de zi o carte cu imagini în detalii ale organelor genitate feminine și masculine, afectate de gangrenă și alte boli grave. După ce a studiat atent toate aceste fotografii îngrozitoare, băiatul și-a pierdut interesul față de contactul cu femeile, iar se*ul, după cum a recunoscut singur artistul a început să se asocieze pentru el cu putrefacție și degradare.

Bineînțeles, această atitudine poate fi observată și pe pânzale sale: frici, motive ale distrugerii și descompunerii (cel mai des prin reproducerea furnicilor) . De exemplu, în tabloul „Marele masturbator”- una dintre cele mai populare lucrări ale sale, este prezentă o față de om care privește în jos și din care „crește” o femeie, inspirată de muza sa, soția Gala Dali. Pe față stă o lăcustă ( geniul era îngrozit de aceste insecte), pe burta căreia merg furnici – simbolul descompunerii. Gura femeii se atinge de zona inghinală a unui bărbat ( sugestie pentru se*ul oral), în timp ce picioarele acestuia sângerează, ceea ce vorbește despre frica autorului de castrare.

3. Dragoste neacceptată

În tinerețe, unul dintre cei mai apropiați prieteni ai lui Dali a fost celebrul poet spaniol Federico Garcia Lorca. Existau zvonuri că acesta ar fi încercat să-l seducă, însă Dali a negat totul.

Mulți dintre biografiștii geniului au spus că înainte s-o întâlnească pe Gala, Dali era virgin, pe când femeia de care era cucerit avea în spate zeci de relații, inclusiv un mariaj, în plus era mai mare ca el.

Criticul de artă John Richardson scria în felul următor despre ea: „Este una dintre cele mai insuportabile soții, pe care putea s-o aleagă pictorul. Este suficient să faci cunoștință cu ea ca să începi s-o urăști”. Încă la una dintre primele întâlniri cu Gala, Dali a întrebat-o ce vrea ea de la el. La care femeia excentrică ca și el a zis: „Vreau să fiu ucisă”. După acest răspuns, geniul s-a îndrăgostit incontestabil și iremediabil.

Tatăl lui Dali a fost împotriva acestui mariaj, nu o putea suporta și chiar credea că ea este o consumatoare de droguri, iar pe el îl impune să vândă substanțe narcotice. Geniul i-a zis că nu renunță la relație, iar tatăl l-a lipsit de moștenire din această cauză. Cei doi au fugit la Paris, iar în semn de protest Dali s-a ras pe cap și și-a înmormântat podoaba capilară pe plajă.