20 de curiozități neobișnuite, de care poți râde împreună cu copilul tău!

Dacă crezi că le-ai auzit pe toate până acum, să știi că te înșeli amarnic. Astăzi îți mai spunem câteva curiozități haioase din întreaga lume și dincolo de hotarele ei, despre care nu ai auzit până acum, dar care te vor face să râzi copios împreună cu copilul tău.

Curiozități despre lumea înconjurătoare

#1. Vacile pot urca scările, dar nu le pot coborî.

Mai exact, în teorie ar putea face acest lucru, dar în practică se vor împotrivi. Vacile sunt animale grele și sub un unghi de 35 de grade se simt aproape în cădere liberă. Și înțeleg perfect că acest lucru nu se va termina cu bine.

#2. Pe Saturn și Jupiter plouă cu diamante.

Furtunile sunt un fenomen frecvent pe aceste planete uriașe. Fulgerele transformă metanul din atmosferă în compuși de carbon, asemănători cu funinginea, care sub acțiunea presiunii enorme se coagulează în cristale de diamant. Ce-i drept, nestematele se topesc atunci când ajung pe straturile inferioare ale planetei, din cauza temperaturilor ridicate.

#3. Pisicile nu simt gustul dulce.

Limba lor nu dispune de receptorii corespunzători. Posibil din cauza faptului că excesul de glucoză dăunează acestor patrupezi. Pisicile simt bine gustul proteinelor din componența cărnii și gustul sărat. Disting mai rău alimentele acre de cele amare. Iar pe cele dulci nu le simt deloc.

#4. Omul nu distinge mirosurile în timpul somnului.

Spre deosebire de pisici. Experimentele au demonstrat că în timpul somnului nici măcar mirosurile înțepătoare nu sunt în stare să ne trezească. De aia oamenii nu simt mirosul fumului în timpul unui incendiu sau scurgerile de gaz. Și da, reclamele în care oamenii sunt treziți din somn de aroma îmbietoare a cafelei, care vine din casa vecinilor, sunt un fake.

#5. Un nor poate cântări un milion de kilograme.

Cât cântărește un nor care plutește liniștit pe cer? Mult mai mult decât pare la prima vedere. Un nor cu volumul de 2 kilometri cub conține aproximativ o mie de tone de apă. Așa că da, expresia ușor ca un nor, este eronată.

#6. Țestoasele pot respira prin fund.

Când lacul în care trăiește țestoasa se acoperă cu gheață, reptila se așează la fundul lacului și intră în hibernare. Dar știm bine că țestoasele au plămâni și respiră cu aer. Cum reușesc să trăiască sub apă, neavând branhii?

Adevărul e că în timpul hibernării metabolismul lor este atât de lent, încât oxigenul din sânge este suficient pentru a menține organismul în viață. În plus, o parte din aer pătrunde în organism prin posteriorul țestoasei, care este saturat cu vase sanguine.

#7. Toți copiii cu pielea deschisă se nasc cu ochi albaștri.

Culoarea ochilor este influențată de producția de melatonină. De regulă, în primele 6 luni de viață, melatonina nu este produsă de iris. Prin urmare, în primul an de viață, toți bebelușii cu tonalitate deschisă a pielii au ochii gri-albăstrui. Ulterior, ochii își pot schimba tonalitatea. În același timp, bebelușii cu pielea de culoare închisă se nasc de regulă cu ochii căprui.

#8. Planeta Marte este roșie deoarece e acoperită de rugină.

Pe Marte nu există râuri sau lacuri, dar există apă în atmosferă. Aceasta provoacă oxidarea particulelor de fier care acoperă suprafața planetei. De aceea, Marte poate fi numită o planetă metalică.

#9. O persoană obișnuită merge atât de mult în viața sa încât ar putea înconjura Pământul de două ori.

Oamenii de știință au calculat că un om face în medie 5000 de pași pe zi. Dacă împărțim 5000 de pași la 1,5, vom descoperi că în medie fiecare locuitor al planetei parcurge circa 3,2 km pe zi. Ceea ce ar însemna aproape 1200 km pe an. Cu alte cuvinte, 84 000 de km în 70 de ani, deci de două ori mai mult decât circumferința Pământului.

#10. Cangurii nu pot merge înapoi.

La fel ca struții emu. Ăsta e unul din motivele pentru care ambele vietăți sunt reprezentate pe stema Australiei. Un simbol al faptului că țara se mișcă doar înainte.

#11. Peștii pot tuși, dar nu pot strănuta.

Peștii tușesc sub apă pentru a-și curăța branhiile. La fel cum noi ne curățăm căile respiratorii.

#12. Nu doar amprentele digitale sunt unice, ci și amprenta limbii.

Apropo, majoritatea oamenilor au limba în formă de U, indiferent de sex. Dar 25% dintre femei au limba în formă de V.

#13. Cutiile cu băuturi dietetice plutesc la suprafața apei, iar cele cu băutură obișnuită se scufundă. 

Explicația este simplă: zahărul. Zaharul este mai greu decât apa și face diferența. Trage concluziile singur.

#14. Laptele hipopotamilor este roz.

De fapt, este alb în condiții sterile. Dar de îndată ce laptele se amestecă cu transpirația mamei hipopotam (și acest lucru se întâmplă aproape întotdeauna, la urma urmei, hipopotamii nu trăiesc la Polul Nord), devine roz.

#15. Din arahide poți produce dinamită.

Teoretic, poți extrage glicerina din untul de arahide, iar nucile tocate pot fi folosite ca stabilizator. E vorba de un proces complex pe care îl vom păstra în taină spre binele tău și al celor care te înconjoară.

#16. 3% din gheața din Antarctida sunt excremente înghețate de pinguin.

Ce-i drept, gheața este situată la coastele continentului și se reînnoiește regulat.

#17. Melcii au mii de dinți.

Mai bine zis, peste 25 de mii. Aceștia sunt atât de mici, încât pot fi văzuți doar sub microscop.

#18. Blana ursului polar este transparentă. Iar pielea este neagră.

De ce îl vedem alb? Pentru că blana lor, la fel ca zăpada, reflectă razele solare. Dacă privești un fulg de nea sau un fir de lână sub microscop, vei descoperi că și ele sunt transparente.

#19. Transpirația nu are miros.

Transpirația nu are miros, pentru că în esență e vorba de apă. În schimb, miros bacteriile care interacționează cu secreția eliminată de organism.

#20. În cosmos nu poți să râgâi

În lipsa gravitației nu există nicio forță care să mențină mâncarea la fundul stomacului. Astronauții dezvăluie că dacă ceva are de ieșit din stomac, atunci iese tot, sub forma unui front comun. Ceea ce nu este foarte plăcut.

Citește și: De ce arabii importă nisip și cămile din Australia și alte 14 curiozități despre care nu ai știut până acum!