20 de curiozități incredibile despre diverse țări ale lumii: trebuie să le cunoști neapărat !

Te-ai întrebat vreodată câte țări există astăzi în lume? Care țară are cele mai multe animale de companie? Și care țară este cea mai nouă  dintre toate? Răspunsurile te pot surprinde.

ONU recunoaște în prezent 193 de țări. Pentru a afla cât mai multe despre toate țările lumii, am adunat câteva fapte incredibile pentru tine. Înarmat cu aceste informații, poți fi în centrul atenției la orice petrecere de birou și vei găsi întotdeauna ceva despre care să vorbești la o primă întâlnire.

1. Coreea de Nord și Cuba sunt singurele țări din lume de unde nu poți cumpăra Cola.

Acest lucru se datorează faptului că aceste țări sunt supuse unui embargo comercial pe termen lung al SUA. Cu toate acestea, unii oameni spun că poți să sorbi din această băutură dacă ești suficient de asertiv (deși de obicei va fi mult mai scump decât în ​​alte țări).

2. Noua Zeelandă are mai multe animale de companie per familie decât orice altă țară din lume.

68% dintre familiile din țară au cel puțin un animal de companie.

3. În fiecare an, China produce 63 de milioane de perechi de bețișoare pentru mâncare chinezească (sau 126 de milioane de bețișoare individuale).

Acestea includ bețișoare de unică folosință produse în masă, precum și bețișoare de înaltă calitate, care pot fi folosite până la o lună.

4. Cea mai mare țară insulară din lume este Indonezia

Această țară din Asia de Sud-Est este cea mai mare națiune insulară din lume, dar nimeni nu știe exact câte insule sunt incluse în ea (mii și mii, mai exact). Indonezia a încercat să numere toate insulele sale în 2017, dar încă nu există un număr exact.

5. În Brazilia, și mai exact în Amazon există cel mai mare număr de oameni care nu au fost niciodată în contact cu lumea exterioară.

Numărul triburilor izolate de aici este mai mare de 100.

6. Santa Cruz del Islot, în largul coastei Columbiei, este cel mai dens populat loc de pe planetă.

Suprafața sa poate fi echivalată cu două terenuri de fotbal. Există doar 4 străzi principale și 10 blocuri, iar pe insulă trăiesc aproximativ 500 de oameni în 155 de case.

7. Numele Insulelor Canare nu este asociat cu păsările.

Deși aceste insule sunt situate în largul coastei Africii, ele sunt considerate parte a Spaniei.  Iar în spaniolă numele lor sună ca Islas Canarias, care, la rândul său, provine din latinescul Canariae Insulae, adică „insula câinilor”.

8. Cei mai scunzi oameni din lume trăiesc în Indonezia

Înălțimea lor medie este de aproximativ 157 cm. În Bolivia, această cifră este puțin mai mare – 158 cm. Dar Țările de Jos se laudă cu cei mai înalți oameni – înălțimea lor medie  fiind de 183 cm.

9. În Pakistan există un astfel de oraș Sialkot. Anume acolo sunt produse 40% din toate mingile de fotbal de pe planetă.

10. Mexic găzduiește piramidele Maya și ale altor civilizații antice, dar cea mai puțin populară dintre aceste structuri triunghiulare este de fapt cea mai mare din lume.

Aztecii au construit Marea Piramidă din Cholula în urmă cu aproximativ 2.000 de ani, iar baza acesteia este de patru ori mai mare decât Marea Piramidă a Egiptului din Giza. Astăzi, totuși, Cholula este în mare parte acoperită de noroi și vegetație.

11. Înainte de coronavirus, Franța era cea mai populară țară în rândul turiștilor

Imaginează-ți, conform Organizației Mondiale a Turismului ONU, 86,9 milioane de oameni au vizitat această țară doar în 2017. Pe locul doi se află Spania – 81,8 milioane, pe al treilea Statele Unite – 76,9 milioane.

12. Aproximativ un sfert din toate asistentele medicale care activează în alte țări, sunt din Filipine

13. Pâinea cu drojdie a fost inventată în Egipt în jurul anului 8000 î.Hr.

Primele sale mostre au fost plate și insipide, asemănătoare cu prăjiturile. Acest lucru se datorează faptului că în Egipt existau condiții favorabile pentru cultivarea grâului.

14. Thailanda are un festival anual al maimuțelor

În timpul Festivalului Maimuțelor, locuitorii din Lopburi distribuie 4,5 tone de fructe, legume și bomboane celor 3.000 de maimuțe care trăiesc în jurul templului antic al lui Phra Prang Sam Yot.

15. Unul dintre cele mai emblematice produse alimentare din din Italia este roșia.

Dar italienii au pus mâna pe aceste fructe abia în anii 1500, când conchistadorii spanioli l-au adus din Peru la Napoli. Acesta din urmă, la acea vreme se afla sub stăpânirea Spaniei. Napoli, apropo, este locul de naștere al pizza.

16. Tribul Kalenjin din Kenya se mândrește cu unii dintre cei mai buni alergători pe distanțe lungi din lume.

La un maraton care a avut loc acum câțiva ani în urmă în Berlin, alergătorii bărbați din acest trib s-au clasat pe primul, al doilea, al treilea, al patrulea și al cincilea loc; alergătoarele de sex feminin din acest trib, s-au clasat pe primul, al doilea și al patrulea loc.

17. Doar două țări folosesc violet în steagurile lor naționale.

Steagul Nicaraguei are un curcubeu cu o dungă violet în centru.

Iar pe steagul statului Dominica, culoarea violetă este prezentă pe papagalul Sisserou (cunoscut și sub numele de Amazonul Imperial) cu pene violete.

18. Potrivit unor estimări, Suedia are mai multe insule decât orice altă țară.

Se crede că Suedia are aproximativ 221.800 de insule și doar aproximativ 1.000 dintre ele sunt locuite.

19. Potrivit Natural Resources Canada, 396,9 milioane de hectare de păduri, sau 9% din suprafața pădurilor din lume, sunt situate în Canada.

20. Sudanul de Sud este cea mai nouă țară din lume.

Unele țări au sute și chiar mii de ani. Dar Sudanul de Sud din Africa de Nord, și-a câștigat independența față de Sudan în 2011, făcând-ul în prezent cel mai nou stat din lume.

Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să-l distribui și prietenilor !