10 semne de îmbătrânire a corpului nostru

Oficial, tinerețea durează până la vârsta de 45 de ani, dar când începem cu adevărat să îmbătrânim?

Datorită medicinei și progresului științific și tehnologic, am început să trăim mult mai mult. În ultimii 50 de ani, probabilitatea de a trăi până la 80-90 de ani atât pentru bărbați, cât și pentru femei s-a dublat aproape, iar până în 2040, conform previziunilor oamenilor de știință de la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății din Seattle, locuitorii țărilor în curs de dezvoltare se pot baza pe un deceniu suplimentar. În toate acestea există un singur dezavantaj mic: prelungind viața, prelungim și bătrânețea. Și pentru ca mai mulți ani de viață să devină timp suplimentar de energie, vigoare și activitate, trebuie să vă monitorizați cu atenție sănătatea. În special, trebuie să ai grijă de tine după ce corpul începe să îmbătrânească. Mai jos sunt câteva semne timpurii că este timpul să deveniți mai atenți la sănătatea dumneavoastră.

Pierzi părul – nu doar pe cap

Un simptom recunoscut al îmbătrânirii este căderea permanentă a părului. Dar iată ce este important: părul poate cădea și de pe alte părți ale corpului nostru și, dacă se întâmplă acest lucru, este posibil ca corpul dvs. să îmbătrânească mai repede decât ar trebui.

Brațele și picioarele devin vizibil mai slabe

De-a lungul anilor, pierdem masa musculară – acest proces începe după 35 de ani, iar după 40 și mai ales după 50 de ani se accelerează acest proces. Și pentru a menține un procent sănătos de masă musculară, trebuie să lucrăm mai mult de-a lungul anilor. Dacă nu, brațele și picioarele noastre devin din ce în ce mai slabe și va fi dificil să ridicăm greutățile obișnuite, să ne ridicăm și să urcăm doar scările. Cu toate acestea, o dietă bogată în proteine ​​și exerciții fizice pot ajuta la rezolvarea acestui lucru.

Vânătăile se vindecă mai greu

Un alt semn important și adesea trecut cu vederea al îmbătrânirii premature este durata de vindecare a vânătăilor și rănilor minore. Dacă pielea se regenerează încet, atunci ceva nu este în regulă cu procesele de restaurare ale tuturor celorlalte sisteme.

Ne este mai greu să găsim pantalonii potriviți

Prea îngust la talie, prea lat la șolduri și prea lung – toate acestea, în mod ciudat, pot indica, de asemenea, că corpul tău îmbătrânește rapid. Cu vârsta, grăsimea se acumulează din ce în ce mai ușor în zona taliei și, datorită pierderii masei musculare, picioarele devin mai subțiri și mai uscate. În plus, datorită pierderii de lichid articular, pierdem din înălțime. Rețeta este aceeași: dieta, activitatea fizică și consultarea obligatorie a unui specialist în artrită pentru a proteja sănătatea articulațiilor.

Pielea se usucă din ce în ce mai mult

Pielea uscată și deshidratată care nu poate fi salvată de creme, loțiuni sau chiar ulei este un alt semn al îmbătrânirii. Cu toate acestea, dacă acesta este singurul simptom observat, se poate datora unei disfuncții tiroidiene – deci merită să contactați un endocrinolog.

Probleme de somn

Pe măsură ce îmbătrânești, nivelul de cortizol al corpului tău, un hormon al stresului care afectează negativ calitatea somnului, crește constant. Dar este foarte important să controlați nivelurile de stres și să găsiți propriile modalități de a face față acestuia și de a vă relaxa – deoarece cortizolul accelerează îmbătrânirea corpului și a creierului.

Ciclul menstrual este perturbat

Neregulile menstruale pot începe cu 15 ani înainte de menopauză și, din păcate, avertizează că corpul tău îmbătrânește mai repede decât ar trebui. Dacă aveți 30 și 40 de ani și ciclul dvs. nu funcționează corect, vă recomandăm să consultați un endocrinolog, ginecolog și să verificați nivelul de stres din viața dumneavoastră.

Apariția petelor pigmentate

Printre obiceiurile care cauzează îmbătrânirea timpurie a pielii, obiceiul de a petrece prea mult timp la soare este de departe cel mai important. Din păcate, efectul radiațiilor ultraviolete asupra pielii are un efect cumulativ și într-o zi ne poate depăși obiceiul de a petrece vara cu fața la soare. Dacă observați mici pete întunecate pe piele, în primul rând, îmbunătățiți protecția solară achiziționând o cremă cu mai multă protecție și, în al doilea rând, începeți să utilizați un ser cu înălbitori naturali – lemn dulce, soia, arbutină și niacinamidă. În cele din urmă, poate fi necesar să utilizați mai puțin telefonul mobil: unele cercetări susțin legătura dintre lumina albastră a ecranului și apariția petelor de vârstă.

Pielea ta este uscată

Cu cât îmbătrânim, cu atât pielea noastră pierde mai mult umezeală și cu atât este mai dificil pentru ea să umple deficitul rezultat. Și, în cele din urmă, chiar și acele femei care au suferit de piele grasă în tinerețe s-ar putea să fie timpul să aleagă produse pentru uscare. Dar pe lângă vârstă, umezeala din piele poate fi „trasă” de soare, stres, fumat, mediu extern agresiv. Dacă observați primele semne de uscăciune, începeți să folosiți creme și loțiuni care conțin ingrediente hidratante precum omega, ulei de cocos, ceramide și dimeticonă. De asemenea, este util să faceți o mască hidratantă noaptea o dată pe săptămână. Și amintiți-vă, cu cât pielea devine mai umidă, cu atât este mai ușor să luptați împotriva îmbătrânirii.

Pielea ta este ca hârtia

Dacă ești departe de bătrânețe, iar pielea ta seamănă cu hârtia subțire uscată, pot exista două motive: în primul rând, lipsa de calciu și, în al doilea rând, un dezechilibru în echilibrul pH-ului pielii tale. Ar trebui să verificați cu siguranță nivelul de calciu (și, dacă este necesar, să începeți să luați medicamentele adecvate) și să începeți să utilizați o cremă hidratantă care conține un probiotic care va ajuta la restabilirea activității colagenului.