10 lucruri pe care le folosim zilnic, fără să ne dăm seama de semnificația lor!

Se spune că diavolul se ascunde în detalii. Însă uneori detaliile ascund ceva mai mult. Se întâmplă să te folosești toată viața de un lucru și într-o bună zi să afli că îl poți utiliza în alt mod. Sau nu îl foloseai așa cum se cuvine. Pe de o parte îți pare bine că ai descoperit întrebuințarea autentică a lui, iar pe de alta, îți pare rău că l-ai folosit greșit până acum.

#1. Cheița de la cutia de aluminiu

Aceasta are cel puțin 2 întrebuințări. Prima și cea mai evidentă – pentru a deschide cutia. Iar a doua, pentru a fixa un pai, ca să-ți fie mai ușor să bei din ea. Iată de ce cheița poate fi răsucită la 180 de grade. Bineînțeles că metoda nu e potrivită pentru orice băutură, dar producătorii de bere nu au găsit motive temeinice pentru a renunța la acest design.

#2. Găurile laterale de pe teniși

Deși în aparență avem nevoie de ele pentru aerisirea pantofilor, în realitate lucrurile stau altfel. Acest model de încălțăminte a fost creat pentru baschetbaliști. Ei aveau nevoie de pantofi care să stea strâns pe picior, iar găurile au fost făcute pentru a trece șireturile prin ele și a fixa pantofii mai bine.

#3. Orificiul de pe capacul pixului

Aproape toate pixurile au orificii pe capac. Rolul lor este să prevină sufocarea în cazul în care un copil sau un matur înghite capacul. Gaura îi va permite să respire până la venirea ambulanţei, căile respiratorii nefiind blocate complet. Totodată, găurile echilibrează presiunea din interiorul tubului, cu cea din afară. Altfel, cerneala va înceta să mai curgă.

#4. Nasturele de pe partea din spate a gulerului

În prezent, acest nasture fie lipsește, fie are rol decorativ. În trecut, era nevoie de el pentru a împiedica cravata să iasă de sub guler.

#5. Niturile de la jeanși

Rolul lor este de a spori rezistența blugilor și a le mări durata de viață. Pozițiile niturilor nu au fost alese întâmplător. Ele întăresc zonele vulnerabile ale blugilor, unde e mai mare riscul de rupere. Când au fost creați, era nevoie de o durabilitate sporită, în condițiile în care aceștia erau pantalonii preferați ai vânătorilor de aur în munți.

#6. Buzunărașul de la blugi

Dacă tot am discutat de blugi, un alt mister care atârnă peste aceștia sunt buzunărașele mici de deasupra buzunarelor de bază. Fiecare are propria teorie cu privire la rolul lor.

Un lucru e cert, compania Levi Strauss & Co le-a creat pentru a ține acolo ceasul de buzunar. Iar mai apoi, când ceasurile au ieșit din modă, buzunarul era folosit pentru a purta o brichetă Zippo. Acestea erau foarte populare și trebuiau transportate în poziție verticală ca să nu se scurgă benzina.

#7. Pompom-ul de pe căciulă

Deși astăzi e doar un element decorativ, în trecut, pompom-ul avea o destinație clară. Marinarii francezi foloseau șepci cu pompom pentru a amortiza ciocnirile dureroase de tavan sau alte suprafețe în timpul furtunilor.

#8. Orificiile de pe lacătele suspendate

Nu, nu e vorba de un rebut. E nevoie de ele pentru scurgerea și evaporarea umezelii, ca lacătul să nu ruginească și să nu înghețe iarna, dar și pentru a lubrifia mai ușor mecanismul de blocare.

#9. Mostrele de țesături vândute împreună cu piesele vestimentare

Nasturii din set pot fi utilizați pentru înlocuirea pieselor pierdute sau defecte, dar cine are nevoie de țesături? Firește că ai putea acoperi o gaură cu ele, dacă e vorba de o gaură mică. Dar destinața lor este alta. Cu ajutorul acestor mostre poți testa efectul diferitor agenți de curățare asupra țesăturii, pentru a nu experimenta pe haina propriu-zisă.

#10. Radierele bicolore

Nu, nu pentru creion și cerneală, ci pentru a șterge creionul de pe diferite tipuri de hârtie. Capătul roșu pentru hârtie fină, iar cel albastu pentru hârtie cu textură mai dură.

Citește și: Nu m-am gândit niciodată că detergentul de vase poate fi folosit în acest mod: 10 întrebuințări neobișnuite!