Vei rămâne copleșit: 7 capodopere ale renumitului arhitect, Gaudi, incluse în patrimoniul mondial UNESCO

Renumitul arhitect catalan Antonio Gaudi (1852-1926) este cunoscut pentru cele 18 capodopere, care timp de multe decenii au fost considerate culmea stilului inovator și unic.

Până în prezent, unii consideră că arhitectura clădirilor sale este genială, iar alții – chiar „nebună”. Majoritatea acestor lucrări se află în Barcelona natală a maestrului, care a devenit nu numai casa lui, ci și un fel de laborator ciudat în care Gaudi a efectuat experimente arhitecturale uimitoare.

Deși este acceptat faptul că arhitectul spaniol a lucrat în stil Art Nouveau, totuși, proiectele sale nu pot fi încadrate într-un curent actual. Gaudi a trăit și a lucrat după reguli înțelese doar de el, respectând legi incomprehensibile, de aceea este mai bine să clasificăm toate lucrările maestrului ca „stilul lui Gaudi”.

Te chemăm să admiri câteva dintre capodoperele sale, considerate pe bună dreptate culmea artei arhitecturale. Trebuie să menționăm că din cele 18 proiecte ale maestrului, șapte au fost incluse în lista Patrimoniului Mondial UNESCO!

1. Casa Vicens (1883-1885), primul proiect a lui Antonio Gaudi

Rezidența Vicens (Casa Vicens), prima creație independentă a arhitectului, a fost creată la comanda antreprenorului industrial Manuel Vicens. Casa continuă să fie decorul principal al străzii Carrer de les Carolines, considerată cea mai marcantă și neobișnuită atracție turistică a Barcelonei, pe care UNESCO a inclus-o în lista Patrimoniului Mondial.

Această casă este construită în stil Art Nouveau și formează un ansamblu arhitectural de patru niveluri în care chiar și cele mai mici detalii joacă un rol important.

Întrucât Gaudi era un adept al motivelor naturii, care erau sursa sa de inspirație, fiecare element al acestei case neobișnuite este o reprezentare a preferințelor sale.

Motivele florale sunt prezente pretutindeni, începând cu cele de pe metalul forjat, precum și fațada în sine și terminând cu cele din interiorul construcției. Cele mai preferate elemente florale ale creatorului au fost gălbenelele și frunzele de palmier.

Structura casei Vicens și elemente sale decorative ne vorbesc despre influența arhitecturii estice. Decorul întregului complex neobișnuit este realizat în stilul maur, care se manifestă în proiectarea turnulețelor musulmane de pe acoperiș și în unele detalii ale interiorului luxos.

2. Pavilioanele și moșia lui Guell (Pavellons Guell)

Pentru contele Eusebi Güell, care după acest grandios proiect a devenit nu numai patronul marelui maestru, ci și un bun prieten, Antonio Gaudi a creat o moșie neobișnuită, care mai este cunoscută sub numele de pavilioanele Güell (1885-1886).

Îndeplinind comanda contelui, arhitectul nu doar a efectuat o reconstrucție completă a moșiei suburbane de vară cu înnobilarea parcului și crearea grajdurilor și arenei închise, dar a combinat toate aceste clădiri obișnuite, care au format un complex fabulos.

La crearea acestor pavilioane, Antonio a aplicat pentru prima oară o tehnologie specială – trenkadis, care constă în utilizarea unor piese în formă neregulată de ceramică sau sticlă la placarea fațadei. În urma placării fațadei, Gaudi a obținut o asemănare uimitoare cu solzii unui dragon.

3. Reședința orașului Guell (Palau Guell)

Acest palat neobișnuit, proiectat de Gaudi pentru prietenul său, a fost creat pe o suprafață de aproape 400 de metri pătrați!

Cunoscând dorința principală a proprietarului de a uimi elita orașului cu luxul casei sale, arhitectul a creat un castel cu adevărat extraordinar și fabulos de bogat. În stilul căruia au fost amestecate tradiții vechi de secole, tehnici și idei inovatoare, pe care le-a aplicat cu succes în creațiile ulterioare.

Elementul principal al acestui palat, interesant din punct de vedere al arhitecturii, sunt coșurile de fum, care au imaginea unor sculpturi neobișnuite. O asemenea splendoare este obținută datorită placării cu fragmente de ceramică și piatră naturală.

Frontoanele și terasa de pe acoperiș, care este concepută pentru plimbări impresionante, încântă vizitatorii cu priveliștea uluitoare spre oraș și „grădina magică”.

4. Park Guell

Proiectul neobișnuitului Park Guell (1903-1910) a fost conceput din dorința de a crea un oraș-grădină, spre deosebire de industrializarea în creștere a țării și pentru protecția împotriva consecințelor sale teribile.

În acest scop, contele a cumpărat terenuri imense, însă orășenii nu au susținut ideea autorului și în loc de 60 de case, au fost construite doar trei obiecte de expoziție. Cu timpul, orașul a răscumpărat aceste terenuri și le-a transformat într-un parc de agrement, în care se află căsuțele drăguțe ale arhitectului Antonio Gaudi.

Datorită la faptul, că aici era planificată o așezare pentru elita orașului, Gaudi a creat nu doar toate comunicațiile necesare, dar a planificat și străzi pitorești și piețe. Cea mai excepțională clădire s-a dovedit a fi sala „100 de coloane”, spre care duce o scară specială, iar pe acoperiș se află o bancă uimitor de strălucitoare, care acoperă complet contururile complexului.

Acest oraș-grădină bucură în continuare vizitatorii, cu arhitectura și decorul său neobișnuit, fiind inclus de UNESCO în lista Patrimoniului Mondial.

5. Casa Batlló

Casa Batlló (1904-1906) aseamănă cu figura sinistră a unui dragon, care este căptușit cu mozaic în formă de solzi și este capabil să își schimbe culoarea în funcție de ora zilei. Are multe denumiri: „casa oaselor”, „casa balaurului”, „casa care cască”.

Într-adevăr, uitându-te la balcoanele ciudate, grilele ferestrelor, frontoanele și la acoperișul care seamănă cu spatele unui dragon, îți creează impresia că acestea sunt rămășițele unui monstru imens!

Creând o terasă fantastică, pentru a îmbunătăți uniformitatea iluminării, Gaudi a realizat jocul de clarobscur, așezând plăci ceramice într-un mod special: trecând treptat de la alb la albastru.

Acoperișul casei, potrivit tradiției, a fost decorat cu coșuri de fum în formă de turnuri.

6. Casa Mila

Aceasta este ultima clădire rezidențială creată de marele arhitect. Este mai bine cunoscută sub numele de „La Pedrera”, care înseamnă „carieră de piatră”. Este considerat cel mai incredibil proiect al unei clădiri rezidențiale, nu doar în Barcelona, ci și în întreaga lume.

Inițial, creația maestrului nu era acceptată și era considerată o adevărată nebunie. E incredibil, dar Antonio și proprietarul acestei clădiri au fost chiar amendați pentru nerespectarea standardelor de urbanism existente.

Cu timpul, oamenii s-au obișnuit cu această construcție și chiar au început să o considere o creație deosebită, deoarece în timpul construcției, fără calcule și schițe, arhitectul a fost capabil să introducă tehnologii, care depășeau progresul de atunci.
Abia o sută de ani mai târziu, institutele de proiectare au dezvoltat această tehnologie și au început să o folosească activ în construcțiile ultra-moderne.

7. Catedrala Sfintei Familii (Temple Expiatori De La Sagrada Familia)

Ultimii patruzeci de ani din viața sa, Gaudi i-a dedicat realizării celei mai nerealiste fantezii ale sale – imortalizând personajele parabolelor și poruncile de bază ale Noului Testament.

Designul său este dominat de goticul suprarealist, pereții sunt decorați cu imagini de sfinți și tot felul de creaturi ale lui Dumnezeu, de la țestoase, salamandre, melci, până la pădure, cerul înstelat și întregul univers.

Toate cele optsprezece turnuri apostolice trebuiau să se înalțe nu mai mult de 170 de metri (cel mai înalt munte al Barcelonei era un etalon al divinului), pentru a nu plasa munca creată de om deasupra lui Dumnezeu.

Dar Gaudi nu a reușit să vadă această capodoperă, fiindcă el a căzut sub un tramvai și a murit în scurt timp din cauza rănilor sale, la vârsta de 74 de ani.

Cu toate acestea, ridicarea unei catedrale atât de mari, continuă și în zilele noastre. Deoarece arhitectul ținea toate schițele și planurile în mintea sa, au fost nevoie de ani de zile pentru a face aceste calcule complexe si a continua construcția. E interesant faptul că, doar programul NASA, care calculează traiectoria proiectelor spațiale, a făcut față acestei sarcini!