Între artă și realitate: Un artist italian creează picturi hiper-realiste folosind doar grafit și cărbune!

Îl cheamă Emanuele Dascanio, are 38 de ani și toată viața a locuit la Milano. Provine dintr-o familie unde arta a stat mereu în capul mesei. Încă de pe băncile facultății a decis să-și dezvolte propriul stil pentru a supraviețui în lumea pretențioasă a artei.

Grafitul, cărbunele și pânza îi sunt cei mai buni prieteni. Dar dacă nu era răbdarea și inspirația, nu ajungea nicăieri. Emanuele este un adept al curentului renascentist și la unele tablouri muncește peste 700 de ore! Dar mai bine o dată să vezi, decât de zece ori să auzi. Totuși vorbim de pictură!

Emanuele recunoaște că este perfecționist. Ăsta e blestemul și binecuvântarea sa. Blestem, pentru că unele tablouri îi fură câte 700-800 de ore. Binecuvântare, pentru că rezultatul justifică efortul depus. “Maeștrii renascentiști munceau și mai mult. Eu sunt doar un amator”, dezvăluie Emanuele.

“În picturile mele contează detaliile. Nu-mi plac abstracțiile. Ador viața așa cum o vedem în fiecare zi. Îmi place natura moartă și portretele umane. Încerc din răsputeri să le imortalizez.”

Pentru a crea portretul de mai jos, Emanuele a muncit aproximativ 300 de ore. De regulă, artistul lucrează la mai multe tablouri concomitent pentru a nu se epuiza emoțional și a rămâne în relații bune cu fiecare pictură.

De altfel, fiecare pictură înseamnă o nouă aventură, o nouă viață pentru artist. Fiecare tablou ascunde o părticică din sufletul său.

Când Emanuele a făcut cunoștință cu Instagram-ul și alte rețele sociale care îi pot îmbogăți comunitatea de admiratori, gurile rele s-au grăbit să strige că în imagini nu sunt tablouri, ci fotografii. Asta l-a întristat și l-a bucurat, în același timp.

Tablourile lui nu sunt copii exacte ale unor oameni sau ale unor fotografii. De regulă, sunt produsul imaginației sale. Pictorul recunoaște că atunci când începe munca, nu știe sigur cum va arăta femeia pe care vrea să o ilustreze. Deciziile le ia pe parcurs, în dependență de cum își simte personajul și atmosfera de pe hârtie.

De regulă, artistul folosește grafit și cărbune. Uneori apelează la ulei, folosind tehnica maeștrilor renascentiști. Unul din pictorii săi preferați este Cennino d’Andrea Cennini.

El și-a dezvoltat propria tehnică timp de 10 ani. A început să facă pictură la vârsta de 6 ani, iar la 16 ani a înțeles că are nevoie de un stil care să-l diferențieze de alții. La 30 de ani a devenit unul din cei mai apreciați pictori hiper-realiști din lume.

Emanuele dezvăluie că un pictor bun se definește prin două trăsături: disciplină și pasiune pentru ceea ce face.

Citește și: Ce poți face cu o hârtie și un cuțit? 7 capodopere vizuale, create de o artistă din Japonia!