Ken Domon și imaginile sale unice, cu o puternică semnificație socială: o călătorie în Japonia secolului trecut

Ken Domon a fost un fotoreporter japonez care, prin stilul său unic, a adus o contribuție uriașă la dezvoltarea fotografiei japoneze ca artă. Imaginile sale, saturate de semnificație socială și profunzime, diferă de munca altor fotografi din acea vreme. Mulți pasionați de fotografie învață și admiră munca lui.

#1

Ken Domon s-a născut pe 25 octombrie 1909 în orașul Sakata, prefectura Yamagata. Încă din copilărie, a arătat un interes pentru studii. El a primit o influență puternică din scrierile lui Tetsuro Watsuji, care au fost impregnate de sens filosofic. Tatăl său era bancher local, iar mama lui era casnică. Ken a fost interesat de fotografie încă din copilărie. Primul său aparat foto a fost un cadou din partea mamei lui în 1923.

#2

Cea mai faimoasă fotografie a lui Ken Domon este fotografia sa „Family at Dawn”, realizată în 1951. Această imagine a unei familii în care o mamă alăptează un copil a devenit un simbol al renașterii Japoniei după cel de-al Doilea Război Mondial și a adus lui Domon faima în întreaga lume. După ce a absolvit liceul, Ken a decis să studieze dreptul la Universitatea Nihon, dar a dus și o viață activă social și a participat la viața politică a orașului. Cu toate acestea, administrația universității nu a aprobat părerile sale radicale și a fost forțat să părăsească instituția de învățământ.

#3

Acesta a fost un punct de cotitură în viața lui Domon. A decis să-și încerce norocul în pictură și fotografia de portret, iar aceste experimente i-au adus succes. Studioul de fotografie al lui Kataro Miyauchi i-a remarcat talentul și l-a angajat. Aici Ken a continuat să-și îmbunătățească abilitățile și să-și dezvolte propriul stil individual. În 1935 a lucrat cu alți fotografi pentru revista Nippon și a continuat să-și perfecționeze tehnica.

#4

După încheierea conflictului militar, Ken și-a prezentat publicului lucrările, în care s-a concentrat pe viața publică. Asta deoarece cea mai dificilă situație era pentru oamenii obișnuiți care nu erau pregătiți de război. Ca susținător al realismului, Domon a transmis în fotografiile sale întreaga situație tragică și, în același timp, a adus speranța pentru un viitor mai bun.

#5

De asemenea, se știe că Domon a fost un reprezentant proeminent al tendinței „fotografie live”, care nu a recunoscut imaginile în care modelele pozau în condiții de studio. Pentru fotoreporter, fiecare lucrare a fost o poveste separată, iar opera sa a fost recunoscută în cercurile fotografilor amatori, mai ales în primii 10 ani după încheierea războiului. Colecția de lucrări a lui Domon conține multe fotografii ale supraviețuitorilor bombardamentului nuclear de la Hiroshima. O serie de lucrări dedicate vieții oamenilor săraci, angajați în exploatarea cărbunelui și care trăiesc pe insula Kyushu, este de remarcat în special. În plus, Domon a acordat o atenție deosebită copiilor care, în ciuda circumstanțelor dificile, și-au găsit timp și energie pentru a se juca.

#6

În timpul călătoriilor sale prin țară, Ken Domon a acordat atenție și templelor budiste. Din 1963 până în 1975 a lucrat la proiectul Koji junrei, pe care l-a numit cel mai important din viața sa. Cu toate acestea, din cauza complicațiilor după ce a suferit accidente vasculare cerebrale în 1960, 1968 și 1976, talentatul fotoreporter nu a mai putut ține camera în mâini. Ken Domon a murit pe 15 septembrie 1990.

#7

Ken Domon îmbină tradiția, cultura și modernitatea în lucrările sale. Privind fotografiile sale, privitorul percepe cu ușurință sentimentele oamenilor care au căzut în obiectivul camerei. Domon nu a respectat niciodată reguli stricte și nu s-a străduit pentru o compoziție ideală, a acționat întotdeauna pe baza sentimentelor sale. Poate de aceea stilul lui este unic. A fost imposibil pentru Domon să pună în scenă cadre înscenate pentru a transmite spiritul vremii, cultura oamenilor și emoțiile lor.

#8

#9

#10

Astăzi, la mai bine de jumătate de secol de la moartea sa, Ken Domon continuă să aibă un impact de durată asupra lumii fotografiei. Munca și abordarea sa față de fotografie inspiră încă mulți fotografi și îi ajută să se dezvolte în această artă fascinantă.

#11

Dar tu ce părere ai despre fotografiile lui ? Așteptăm să ne scrii mai jos în comentarii ! De asemenea, dacă ți-a plăcut acest articol, nu uita să-l distribui și prietenilor !