16 minuni ale restaurării de la cei mai virtuoși salvatori de tablouri

Restauratorii de tablouri pot fi comparați cu neurochirurgii – ei nu au dreptul la greșeală. Dacă e să aleagă greșit soluția diluantă pentru eliminarea stratului învechit de lac, ei pot șterge un segment din tabloul prețios. Îți vine să crezi că restaurarea unui centimetru de pictură poate dura până la jumătate de an? Misiunea restauratorilor este să readucă tablourilor prospețimea de altă dată.

„Femeia în roșu” (anul 1618) a fost timp de 200 de ani sub un strat gros de lac, până ce  Philip Mould a eliminat stratul superior și a arătat lumii cum arăta aceasta cu 400 de ani în urmă.

Restauratorul a folosit o soluție specială care elimină lacul, fără să afecteze vopseaua.

Datorită muncii migăloase a restauratorului, portretul întunecat și sinistru al acestor gemene, din secolul XIX și-ar recăpătat luminozitatea și parcă a „întinerit”.

Hristosul lui Jan van Hemessen (secolul al XVI-lea) a fost considerat prea provocator. Această pictură a fost acoperită cu nuanțe mai închise, corpul a fost „îmbrăcat”. Acum poți vedea cum arată originalul.

Portretul Isabellei de Medici (secolul XVI) era să fie distrus, considerat a fi fals din cauza restaurării din secolul XIX care l-a schimbat esențial.

Pictura lui Babadin V.V. (secolul XIX-XX) a ajuns în atelierul de restaurare într-o stare avariată. Tabloul a fost recuperat în totalitate.

Portretul prințesei Henrietta Anne Stewart (1665) a fost curățat de lacul învechit, de murdărie, de praf și au fost retușate imperfecțiunile apărute în timp.

Această fetiță din secolul XVIII a prins culoare și luminozitate, datorită procesului de restaurare.

Portretul pierdut al lui Charles Dickens (1843), pictat de Margaret Gillies, a fost găsit întâmplător în Africa de Sud, într-o cutie plină de mucegai.

Portretul artistei italiene Emma Gaggiotti ( secolul XIX). Pictura a fost curățată de lacul învechit și de intervențiile conservatoare anterioare.

După lucrările de restaurare putem observa cum soarele parcă răsare peste castelul înghițit de întuneric.

Indiferent de starea în care se află, restauratorii pot oferi o a doua viață.

Așa arată misteriosul prinț Henry pe un tablou de 400 de ani, după restaurare.

Sfânta Mare Mucenică Ecaterina din Alexandria, secolul XIX.

Lucrarea restauratorului spaniol Jose Nieva, care a readus la viață acest tablou în stil baroc.

După eliminarea lacului vechi, tabloul a prins la culoare.