Stăpânul munților – o felină unică, care are nevoie de o mână de ajutor din partea oamenilor! Ești gata să ajuți?

”Stăpânul munților” –  așa îl numesc pe leopardul zăpezilor oamenii, care locuiesc alături de habitatul lui. ”Irbis” este o alt nume al acestei fiare – din limbile turcice – se traduce ca ”motanul zăpezilor”. Proporțiile corpului irbisului într-adevăr seamănă cu cele ale pisicilor, dar cu leopardul el seamănă, totuși, mult mai mult.

Leopardul zăpezilor este recordmenul altitudinii – el locuiește la înălțimi până la 6000 metri, de la munții Altai în sudul Rusiei până în Himalaya. Se presupune că în lume mai rămân de la 4 până la 7 mii de exemplare.

Vara leopardul zăpezilor urcă mai sus în munți, iar odată cu venirea iernii coboară în căutarea hranei la altitudini mai joase. Anterior savanții nicidecum nu puteau depista aceste animale în natură, ele evitau contactele cu oamenii, dar cu apariția camerelor foto de tip trap, care fotografiază autonom, fără participarea omului, situația s-a ameliorat.

Irbisul este perfect adaptat pentru viața montană, fiecare din ei are zona sa privată, unde vânează, deși suprafața acestor zone diferă de la o regiune la alta – unde e multă hrană, leopardul nu are nevoie de suprafețe mari, limitându-se la cca 50 de kilometri pătrați. Însă în regiunile mai sărace el poate necesita un spațiu privat până la 250 de kilometri pătrați.

Leopardul zăpezilor preferă căprioarele, țapul de munte, iacii, berbecul de munte, dar la nevoie poate să se alimenteze cu rozătoare sau păsări. Blana lor are până la 5,5 centimetri în lungime, ce oferă o protecție perfectă chiar și în cazul gerului puternic.

E interesant faptul, că leoparzii zăpezilor nu pot să mârâie, dar știu să toarcă foarte bine – exact ca pisicile. Greutatea unui leopard matur atinge 50 de kilograme, corpul are un metru în lungime, și tot atât de lungă e și coada lui pufoasă. Trăiesc în mediu 14 ani, dar în grădinile zoo pot trăi și mai mult – 20, chiar 25 de ani.

Leopardul zăpezilor este prietenos, în pofida faptului că evită contactele cu oamenii. În condițiile grădinilor zoologice foarte ușor se lasă dresti și se încredințează oamenilor.

Dar, din păcate, nu toți oameni îi răspund cu aceeași monedă – din cauza vânătorilor furtivi acest felin este pe cale de dispariție. Să sperăm, că el va supraviețui și îi va bucura și pe urmașii noștri!

Sursa

window.sc_adv_out || []).push
error: Content is protected !!